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Question 1: What type of liability insurance coverage do PO’s have to carry? 
 
Answer:  Unfortunately, all POs are different and thus the coverage will be different for POs 
based on the activities they are involved in, the amount of money handled and the amount of 
people who have access to funds.   
 
Per page 11 of the PO Handbook, POs must purchase fidelity bonding from a commercial firm 
at their own expense.  POs should bond members or employees handling significant amounts of 
cash for the PO.  The level of fidelity bonding should be equal to the normal maximum amount 
of cash handled, so it is sufficient to provide full protection of assets.  A copy of the fidelity 
bonding must be submitted to the approval authority. (AR 210-22, 3-2 Insurance). General 
liability insurance coverage must be adequate for protection against public liability claims, 
property damage claims, or other legal actions arising from PO activities.  The coverage must 
protect from claims against PO members acting on behalf of the PO, or the operation of any 
equipment, apparatus, or device under the control and responsibility of the PO. 
 
Regulation:  AR 210-22, 3–2. Insurance 
 
a. Private organizations will obtain adequate insurance as protection against public liability, 
claims, property damage claims, or other legal actions arising from PO activities, one or more of 
the PO’s members acting on its behalf, or the operation of any equipment, apparatus, or device 
under the control and responsibility of the PO. 
 
b. Fidelity bonding will be purchased by an organization for members or employees handling 
monthly cash flow exceeding $500. (Bonding will be equal to the normal maximum amount of 
cash handled.) 
 
 
Question 2:  Can you provide a list of insurance companies that we can use? 
 
Answer:  The below companies have been used by POs in the past, however, the federal 
government does not endorse any of them.  If POs have additional companies, we will be happy 
to add them to the list. 
 
A&R Associates 
703-333-5100 
beth@a-r-associates.com 
 
Lloyds Insurance 
www.lloyds.com/brussels 
enquiries.lloydsbrussels@lloyds.com 
 
Doll Winter 
06332-92720 
duw@doll-winter.de 
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Question 3:  Can individual items (sugar, eggs) purchased from the Commissary be used for 
fundraisers (bake sales)? 
 
Answer:  The legal office is further researching this question and a response will be provided 
within the next 30 days. 
 
 
Question 4:  Can POs solicit for donations? 
 
Answer: The answer is basically yes.  POs can ask for donations as part of their fundraiser or 
donation drive but it still must go through the PO Coordinator for approval.  (see template in PO 
Handbook, page 43, Sample VIII). 
 
Situation 1:  POs can ask other POs for donations – it happens quite frequently.  If one PO 
needs money for kids to go on a trip and they can find another PO who can give the money but 
needs volunteers to help with a project, then they both win.  
 
Situation 2:  You can solicit for donations from companies outside the installation but those 
companies cannot get ANY benefits within the installation.  Thus, if you get money from a car 
dealer, they cannot bring a car or any sales or informational information onto the installation. 
 
Situation 3:  Asking for donations from AAFES:  Based on AR 215-8, Army and Air Force 
Exchange Service Operations (5 October 2012) para 6–21 says that AAFES will not contribute 
funds, merchandise,  or  services  (financial,  procurement,  contracting,  and  so  forth)  to 
any  charity  or  other  organization.  This  does  not  prohibit  (1)  Providing  gift  certificates 
and  gift  cards  to  military  MWR  programs  for  promotional  purposes,  as  long  as 
recipients  of  such  certificates  and  cards  are  authorized  patrons.  (2)   Transferring  no-
value  inventory  items  to  the  garrison  or  installation  MWR  entity  and  fund  or  other  install
ation governmental  entities  without  charge. 
b.Collection  jars  or  other  displays  for  donation  of  money  or  items  are  not  permitted  in 
AAFES facilities.  
 
So while there's no prohibition on a private organization soliciting AAFES for goods, the 
regulation prohibits AAFES from donating items to them.  However, if they offer you a donation, 
you can accept it. 
 
Situation 4: Soliciting for donations from the Commissary:  Based on DoD Instruction 1330.17 
(17 June 2018), DoD Commissary Programs, says at Enclosure 6,  para 8(a), (1) Pursuant to 
section 2485(f) of Reference (c), DeCA may donate unmarketable, unsaleable, but edible food 
to: (a) A nonprofit, charitable food bank exempt from federal income taxation pursuant to section 
501(c)(3) of Title 26, U.S.C. (Reference (t)) and designated by the ASD(R&FM) or the Secretary 
of Health and Human Services to receive such donations;(b) A State or local agency authorized 
to receive donations from the U.S. Department of Agriculture Food and Nutrition Service Food 
Distribution Division;(c) A chapter or other local unit of a recognized national veterans’ 
organization that provides services to veterans without adequate shelter and has been 
designated by the Secretary of Veterans Affairs as authorized to receive such donations; or (d) 
A not-for-profit organization that provides care for homeless veterans and has been designated 
by the Secretary of Veterans Affairs as authorized to receive such donations.  
(2) DeCA is not authorized to perform any service, such as transportation, in connection with the 
donation of government-owned or vendor-owned food. Donations will take place at commissary 
store locations only.  



(3) Food that may be donated under this provision must be certified as edible by appropriate 
food inspection technicians supporting the donating commissary, and would otherwise be 
destroyed as unusable.  
(4) Food awaiting donation will be held by the donating commissary store, pending pick-up by 
the entity accepting the donation. Additionally, commissaries are authorized to hold (pending 
pickup by the entity accepting the donation) any edible food for which a vendor has credited the 
commissary account. 
 
Again, if the Commissary offers a donation, you can accept it. 
 
 
Question 5: Can POs have a PayPal account? 
 
Answer:  POs can use PayPal to pay for goods and services or to accept payment for PO 
related activities, however, all receipts and invoices must be part of their audit.  Any income and 
expenses must be included in their financial statements turned in on an annual basis. 
 
 
Question 6:  Can POs be sponsored by an outside source? 
 
Answer:  See answer from Question 4, Situation #2. 
 
 
Question 7: Do scouting organizations have to use a CPA complete their annual audit if their 
bank account totals over $50,000 even though it is not an annual reporting requirement? 
 
Answer:  Yes.  Since the Garrison Commander has made the determination that any PO with 
bank deposits totaling over $50,000 must have a CPA to complete their audit, the scouting 
organizations must also comply if they fall into this category.  
 
Regulation: Based on AER 215-8, para 9e, Sponsored scouting councils and organizations 
must maintain separate accounting records for service contributions and for locally generated 
income. These fund records must be made available for annual audits and other service 
requirements.   
 
 
Question 8:  What are the exceptions for scouting organizations for fundraising?   
 
Answers:  Although scouting organizations are able to get exceptions to the annual renewal 
requirement documents that must be submitted, they must follow the normal fundraising 
guidelines that all POs must follow.  See page 22 and 23 of the PO Handbook for further details. 
 
Question 9:  If a PO does not have a bank account in Stuttgart, do they still have to report their 
financials? 
 
Answer:  If a PO does any fundraising or handles any funds, they must produce copies of their 
financial statements and audits, no matter where their bank account(s) is/are located. 
 


